Ca o comparaţie, Soarele atinge doar 15 milioane de grade Celsius, ceea ce înseamnă că reactorul EAST a fost de şase ori mai fierbinte decât cea mai apropiată stea de noi, scrie Futurism.
Atunci când doi atomi de hidrogen intră în coliziune şi se îmbină, produc o cantitate enormă de energie. Procesul, cunoscut sub numele de fuziune nucleară, este cel care permite Soarelui să genereze lumină şi căldură. Dacă oamenii găsesc o metodă de a o controla, putem avea o sursă nelimitată de energie verde.
Reactoarele Tokamak precum EAST contribuie la acest demers. Acestea sunt dispozitive care folosesc câmpuri magnetice pentru a controla plasma într-un mod care poate susţine fuziunea nucleară, iar această plasmă a atins temperatura record la EAST.
Totuşi, aceasta este temperatura minimă pe care savanţii o consideră necesară pentru a produce o reacţie de fuziune nucleară autosustenabilă pe Terra.
Acum că „soarele artificial” al Chinei este capabil să aducă plasma la temperatura necesară, cercetătorii se pot concentra pe următorii paşi către o fuziune nucleară mai stabilă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu
”Steaua din borcan”: a fost atins un nou record la stelaratorul Wendelstein 7-X al Germaniei